05.10.2013 | Klasično usisavanje je štetno za zdravlje?

Usisavanje kuće stvara "maglicu" od bakterija i buđi koja se raspršuje vazduhom i potom udiše, što pojačava simptome kod astmatičara i alergičara.

Iako je čist dom pola zdravlja, usisavanje može pogoršati simptome alergija i tako preneti potencijalno smrtonosne bakterije u vazduh, pokazalo je zajedničko istraživanje australijskog univerziteta Kvinzlend i kanadskog univerziteta Laval.

Istraživači su utvrdili da usisivači skupljaju prašinu s poda nakon čega je disperzuju po vazduhu, a osim buđi, šire i potencijalno smrtonosne bakterije poput klostridije botulinum, uzročnika botulizma.

Testirajući 21. usisavač, istraživači su pronašli tragove DNK u bakterijama otpornim na lekove i DNK u bakteriji koja uzrokuje dečji botulizam, piše Dejli Mejl.

Usisavanjem tepiha i nameštaja bakterije ulaze u usisavač i potom se raspršuju po vazduhu što može biti posebno opasno za bebe i ljude s oslabljenim imunitetom.

Inhaliranje pomoću usisavača trebalo bi, takođe, uzeti s dozom opreza, a kod osoba koji pate od alergije ili astme primićeno je pogoršanje simptoma.

"Prikupljanje raspršenih bakterija i buđi doprinosi broju patogenih čestica u zraku, a eventualno rešenje su usisavači koji, osim što skupljaju prašinu, i dezinfikuju prostor" smatra autor studije Luk Nibs.

Izvor: 24sata.hr/Novi magazin

Stoga investicija u centralni sistem za usisavanje jedina je logična odluka. Pročitajte više.


Drainvac: Powerful cleaning - Powerful results




Obično ili centralno usisavanje? Saznajte prednosti centralnog sistema usisavanja


Vpis na mailing listo
To polje pustite prazno: