Centralni sistem za usisavanje je sistem koji ne vraća nazad vazduh iz usisivača u krug, već ga odnosi izvan vašeg objekta.

DRAINVAC sistemi za centralno usisavanje se, s obzirom na tehnologiju,  grubo, dele na tri različita sistema:

  1. suvi sistem
  2. kombinovani suvo/vodeni sistem bez odvoda (potrebno pražnjenje sabirne posude)
  3. kombinovani suvo/vodeni sistem sa odvodom

Naravno, nije potrebno posebno naglašavati, da je centralni sistem za usisavanje sa automatskim odvodom, koji omogućava istovremeno i mokro usisavanje, daleko najpraktičniji, jer od korisnika ne zahteva nikakvo održavanje, u smislu čišćenja ili pražnjenja sabirne posude. Ukratko, ovaj sistem je najrasprostranjeniji u upotrebi kako u porodičnim, tako u poslovnim i industrijskim objektima.  Video insert prikazuje kako radi automatski centralni sistem za usisavanje uz automatsko ispiranje nečistoće.

Centralni sistem za usisavanje u objektu sastoji se od četiri celine:

  • cevni instalacijski sistem (razvodi se po objektu)
  • utičnice
  • komplet za usisavanje (kit)
  • usisna jedinica (usisivač)

Cevni – instalacijski sistem
Cevni instalacijski sistem (spojevi) izveden je od PVC cevi prečnika 50 mm, koje su ugrađene u zidove i pod. U stambenim objektima obično se ugrađuje jedna vertikala u zidu u sredini stambenog objekta od koje se vodi dalje po spratovima, većina preostalih cevi se polaže horizontalno na betonsku ploču (pod estrih) ili pod plafon (na primer kod spuštenih plafona Knauf, Rigips, Armstrong...) i završi se s zagipsanim kutijama za usisne utičnice. Uz cevi se sprovodi električna instalacija (24V). Za izvođenje instalacijskih spojeva potrebni su ostali materijali (lepak za hladno lepljenje, spojnice, vezice...) i vezni elementi kao što su kolena, račve...
Za ugradnju centralnog sistema za usisavanje na vodu, koga nudi kanadski DRAINVAC, kao jedini svetski proizvođač, potrebno je kod izvođenja instalacije pravilno ugraditi kolena na prelazima vertikala i horizontala zbog sprečavanja vraćanja usisane tečnosti (sifoni), ostala instalacija je identična kao kod suvih centralnih sistema.

         

Usisne utičnice
Usisne utičnice su ugrađene u zid (zidne utičnice), uobičajeno u visini električnih utičnica, moguće ih je ugraditi prema zahtevu i potrebi naručioca. Utičnice se postavljaju u objekat tako, da je moguće sa prenosnom crevom dosegnuti sve uglove prostorije. Poklopac na utičnici prvo ima estetsku, a druga mu je funkcija zaptivanje, koje omogućava stvaranje podpritiska u sistemu za usisavanje. Uz zidne utičnice imamo i utičnice koje se koriste kod adaptacija stambenih objekata, u poslovnim i industrijskim objektima, kao i podne utičnice, zvane (đubravnici).

Usisni kompleti (kit)
Usisni komplet sadrži savitljivo rebrasto crevo, metalnu ručku sa prekidačem za uklj/isklj, kao i osnovne nastavke za usisavanje(četke raznih oblika i veličina za različite namene). Standardne dužine usisnih creva su 7,5m, 9m, 10,5m 12m i 15m. Nudimo različite palete usisnih kompleta, od kojih nudimo naručiocu najoptimalniji, prema odabranom centralnom sistemu za ususavanje. Za najgrublju upotrebu u najtežim uslovima nudimo posebne usisne komplete od nerdjajućeg čelika.

                

        

Usisna jedinica (usisavač)
Usisna jedinica je sastavljena iz kućišta (sa doživotnom garancijom) sabirnikom za nečistoće koji se može skidati. Usisna jedinica pričvršćena je na zid (u pomoćnoj prostoriji), izlaz vazduha izveden je izvan objekta ili u dimnjak. Za ugradnju sistema na vodu mora biti omogućen dovod vode, a u slučaju automatskog pražnjenja sabirne posude, odvod u kanalazaciju (najmanje fi 50mm).
Kod izbora usisne jedinice potrebno je poštovati različitosti objekata gde će se primenjivati: broj spratova, željeni broj utičnica, potrebna dužina ugrađenih cevi, u svemu vam pomažu naši stručnjaci od trenutka ponude.            

            

Delovanje usisne jedinice
Kod instalacije centralnog sistema za usisavanje brzina suvih čestica je značajan protivnik kvalitetnom izvođenju cevnih spojeva, zato je preporučljivo postavljanje cevne instalacije poveriti iskusnim instalaterima. Cevnu instalaciju je moguće postaviti u sopstvenoj režiji uz uputstvo naših montera, uz uslov da Vam pored savetovanja i nadzora dostavimo potreban materijal.

Kod centralnog sistema za usisavanje se filtriran vazduh odvodi izvan objekta, zbog toga je učinak čišćenja 100%. Nečistoće se mešaju sa vodom i odvode u kanalizaciju, pre odvoda postavljen je plastični filter u cilju sprečavanja odlaska vrednih komada u kanalizaciju. Zbog toga u takvom objektu nema mikro čestica prašine, alergijskih čestica i drugih nevidljivih nečistoća, nema neugodnog mirisa koji ostaje nakon klasičnog usisavanja, istovremno se celi objekt provetri zbog velikog protoka zraka kroz centralni sistem za ususavanje.
Pročitajte više o antialergijskom delovanju.


Vpis na mailing listo
To polje pustite prazno: