Ugradnja centralnog sistema za usisavanje

Ovde možete naći uputstva za pravilnu  instalaciju novog sistema za centralno usisavanje  u objekt.

Osnovne šeme postavljanja centralnog sistema usisavanje
Najvažniji detalji u postavljanju sistema centralnog usisavanje
Pravilna ugradnja dve vertikalne linije
Pravilna ugradnja dve paralelne linije
Pravilna ugradnja dve horizontalne linije
Izvodjenje nagiba u pogledu datih mogućnosti
Pravilno postavljanje krajnjih utičnica za mokro usisavanje
Pravilna ugradnja horizontalne utičnice, sa svim detaljima
Instalacija jedinice za suvo usisavanje
Dimenzije za ugradnju usisne jedinice
Mogući izgled centralnog sistema usisavanje na vodu
Instalacija usisne kasete DRAWERVAC

Centralni sistem za usisavanje u objektu sastoji se od četiri celine:

  • cevni instalacijski sistem (razvodi se po objektu)
  • utičnice
  • komplet za usisavanje (kit)
  • usisna jedinica (usisivač)

Cevni – instalacijski sistem

Cevni instalacijski sistem (spojevi) izveden je od PVC cevi prečnika 50 mm, koje su ugrađene u zidove i pod. U stambenim objektima obično se ugrađuje jedna vertikala u zidu u sredini stambenog objekta od koje se vodi dalje po spratovima, većina preostalih cevi se polaže horizontalno na betonsku ploču (pod estrih) ili pod plafon (na primer kod spuštenih plafona Knauf, Rigips, Armstrong...) i završi se s zagipsanim kutijama za usisne utičnice. Uz cevi se sprovodi električna instalacija (24V). Za izvođenje instalacijskih spojeva potrebni su ostali materijali (lepak za hladno lepljenje, spojnice, vezice...) i vezni elementi kao što su kolena, račve...
Za ugradnju centralnog sistema za usisavanje na vodu, koga nudi kanadski DRAINVAC, kao jedini svetski proizvođač, potrebno je kod izvođenja instalacije pravilno ugraditi kolena na prelazima vertikala i horizontala zbog sprečavanja vraćanja usisane tečnosti (sifoni), ostala instalacija je identična kao kod suvih centralnih sistema.

         

                

Usisne utičnice
Usisne utičnice su ugrađene u zid (zidne utičnice), uobičajeno u visini električnih utičnica, moguće ih je ugraditi prema zahtevu i potrebi naručioca. Utičnice se postavljaju u objekat tako, da je moguće sa prenosnom crevom dosegnuti sve uglove prostorije. Poklopac na utičnici prvo ima estetsku, a druga mu je funkcija zaptivanje, koje omogućava stvaranje podpritiska u sistemu za usisavanje. Uz zidne utičnice imamo i utičnice koje se koriste kod adaptacija stambenih objekata, u poslovnim i industrijskim objektima, kao i podne utičnice, zvane (đubravnici).

                        

Usisni kompleti (kit)
Usisni komplet sadrži savitljivo rebrasto crevo, metalnu ručku sa prekidačem za uklj/isklj, kao i osnovne nastavke za usisavanje(četke raznih oblika i veličina za različite namene). Standardne dužine usisnih creva su 7,5m, 9m, 10,5m 12m i 15m. Nudimo različite palete usisnih kompleta, od kojih nudimo naručiocu najoptimalniji, prema odabranom centralnom sistemu za ususavanje. Za najgrublju upotrebu u najtežim uslovima nudimo posebne usisne komplete od nerdjajućeg čelika.

                

Usisna jedinica (usisavač)

Usisna jedinica je sastavljena iz kućišta (sa doživotnom garancijom) sabirnikom za nečistoće koji se može skidati. Usisna jedinica pričvršćena je na zid (u pomoćnoj prostoriji), izlaz vazduha izveden je izvan objekta ili u dimnjak. Za ugradnju sistema na vodu mora biti omogućen dovod vode, a u slučaju automatskog pražnjenja sabirne posude, odvod u kanalazaciju (najmanje fi 50mm).
Kod izbora usisne jedinice potrebno je poštovati različitosti objekata gde će se primenjivati: broj spratova, željeni broj utičnica, potrebna dužina ugrađenih cevi, u svemu vam pomažu naši stručnjaci od trenutka ponude.  

                        

Pročitajte više o primerima upotrebe centralnog sistema za usisavanje.


Vpis na mailing listo
To polje pustite prazno: